De Melkweg fotograferen, hoe doe je dat?​

Midden in de nacht op pad om sterren te fotograferen, het heeft iets magisch. Om sterren te fotograferen moet je enigszins onbewoond gebied bezoek op een tijd dat je waarschijnlijk niemand tegen gaat komen. Ga het eens doen, dan snap je wat ik bedoel.

Het is niet klik en klaar. Je moet je camera kennen en begrijpen en weten wat je aan het doen bent. Sterren zijn niet bepaald felle lampen die je makkelijk fotografeert. Je moet je voorbereiden om de goed sterren in beeld te krijgen en ook nog mooie foto’s over te houden!

Ik ga je vertellen hoe je goed kan voorbereiden op jouw fotosessie, waar je van tevoren over moet nadenken en welke instellingen kun je gebruiken om de de sterren mooi in beeld te krijgen?

Lees je goed in over deze vorm van fotografie zodat je weet waar je mee bezig bent. Anders mis je een nachtje slaap voor niks!

Melkweg terschelling

Sterren fotograferen, hoe kun je je voorbereiden?

Sterren fotograferen vraagt enige voorbereiding. Je moet goed nadenken over locatie, wanneer je gaat fotograferen en wat je nodig hebt. 

Wat heb je nodig om sterren te fotograferen?

  • Een statief: je gaat werken met extreem lange sluitertijden dus uit de hand lukt dit niet.
  • Een lichtsterk objectief: zoals hierboven al benoemd zijn sterren niet echt felle lampen. Dus je wil het diafragma zo ver mogelijk open kunnen zetten om zoveel mogelijk licht door te laten. Denk aan een diafragma van F/2.8 of lager.
  • Een rood hoofdlampje. Niet noodzakelijk, maar wel super handig. Er staan als het goed is geen lantaarnpalen in de buurt dus het kon wel eens pikkedonker zijn. Als je dan met je felle zaklamp gaat schijnen zie je daarna in het donker helemaal niks meer. Het rode licht zorgt ervoor dat je niet gelijk helemaal nachtblind bent. Sowieso kun je het beste zo min mogelijk licht gebruiken, dan wennen je ogen vanzelf aan het donker. Zelf gebruik trouwens gewoon een normaal hoofdlampje, afgeplakt met rood folie. Lekker houtje-touwtje maar het werkt prima!
  • Een afstandsbediening voor je camera. Ook niet noodzakelijk, want je kunt ook gebruik maken van de zelf ontspanner, maar wel ontzettend handig. In mijn blog ‘ik ga fotograferen en ik neem mee – basics’ lees je waarom.

Welke instellingen gebruik je om sterren te fotograferen?

In mijn blog Welke instellingen gebruik je voor sterren fotografie? lees je hoe je jouw apparatuur van de juiste instellingen kan voorzien.

Waar en wanneer ga je de melkweg fotograferen?

Zorg dat je van tevoren gespeeld hebt met de instellingen die het beste werken bij jouw camera en de instellingen die het effect geven dat jij wil.

Waar? Zoek een geschikte locatie. Een geschikte locatie is donker (echt donker!). Je wil zo min mogelijk lichtvervuiling op je foto terug zien. Lichtvervuiling is bijvoorbeeld het licht dat je aan de horizon zien van een stad of voetbalveld, auto’s die met lampen voorbij rijden of straatlantaarns in de verte. Zoek een locatie waar je daar zo min mogelijk last van hebt. In Nederland is dit best een uitdaging. Binnenkort zal ik een blog maken over de beste locaties in Nederland.

Wanneer? Als het donker is.. Ja logisch. Maar er is meer. Wanneer je sterren gaat fotograferen is afhankelijk van wat de foto die je in gedachten hebt. Zelf vind ik het altijd erg mooi om de melkweg te kunnen zien op de foto. Daarvoor moet ik een aantal dingen weten:

  • Kan ik deze tijd van het jaar op mijn locatie de melkweg zien? Een deel van het jaar zit de melkweg onder de horizon. Denk daar van tevoren over na!
  • Wat is de stand van de maan? De maan is een lichtbal en die kun je niet gebruiken bij het fotograferen van sterren/de melkweg. Zoek dus uit wat de maanstand is en wanneer hij opkomt en onder gaat.
  • Wat is het donkerste moment van de nacht? Dit moment verschuift door het jaar heen. In de zomer is dit donkerste punt veel later (en korter) dan in de winter omdat de dagen dan langer zijn
  • Hoe is het weer? Sterren fotograferen lukt alleen als het onbewolkt is. Mocht van plan zijn een boom of struik op de voorgrond te plaatsen is het ook handig als het niet te hard waait of zelfs windstil is (door de lange sluitertijd zal het anders een onscherpe bedoeling worden).
  • Waar staat de melkweg? Om echt goed de locatie te kunnen bepalen moet je eigenlijk wel weten waar de melkweg staat (noord, oost, zuid of west). Stel dat de melkweg in het Noorden staat en er een licht vervuilende woonplaats in het noorden van jouw standpunt ligt kun je beter een andere plek zoeken. Een handig hulpmiddel vind ik Starchart (gratis) of  Photopils (betaald).  Beide apps waarmee je kunt zien hoe de sterren erbij staan op door jou gekozen datum en tijd. En natuurlijk kan het ook zonder apps want een simpel kompas doet het ook.

Nog een handige website die je goed kunt gebruiken om het beste moment voor nachtfotografie te bepalen is clearoutside.com.


Deze site geeft onder andere de hoeveelheid van verschillende lagen van bewolking aan (lage bewolking middelste bewolking en hoge bewolking), het donkerste moment van de nacht en maanstanden. 

clear outside app

Een bekende boodschap, maar ik geef hem toch: hou rekening met de natuur en respecteer de regels. Als er staat dat je een bepaald gebied niet mag betreden na zonsondergang dan is dat niet voor niets! Er zijn talloze nachtdieren die last kunnen hebben van jouw aanwezigheid. Je kunt de natuur serieus verstoren en dat kan nooit de bedoeling zijn.

melkweg fotograferen

Hopelijk kun je zo beter voorbereid in de nacht op pad, op jacht naar sterren! Ga het zeker doen, want het heeft echt iets bijzonders om in de nacht met fotografie bezig te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.